Concentració en rebuig a la nova posició del govern espanyol

24/03/2022
Política

Sahrauís residents a Catalunya juntament amb membres del moviment solidari es van reunir ahir davant la seu de la delegació del govern espanyol a Barcelona per a manifestar el seu rebuig davant el canvi de posició de l'executiu respecte al Sàhara Occidental. Desenes de persones van mostrar el seu suport al poble sahrauí en el reclam d'un canvi en la direcció presa pel govern espanyol mitjançant l'enviament d'una carta on expressava el seu suport al pla d'autonomia per al Sàhara Occidental.

Tot i que el nou posicionament es va donar a conèixer divendres passat, no va ser fins ahir que es va fer pública la carta enviada el 14 de març per Pedro Sánchez a Mohammed VI, en què mostra d'una manera explícita el seu suport al pla d'autonomia proposat pel Marroc l'any 2007. En el contingut de la missiva es defensa que la proposta marroquí constituirïa la base més "seriosa, creïble i realista" per a la resolució del conflicte, fent ús dels mateixos adjectius que havia utilitzat l'expresident dels Estats Units Donald Trump amb el seu reconeixement de la sobirania del Marroc sobre el Sàhara Occidental mitjançant una piulada.

Durant la seva compareixença ahir al Congrés dels Diputas, el ministre d'Afers Exteriors, Unió Europea i Cooperació, José Manuel Albares, va explicar que amb aquesta nova postura es posava fi a "una de les crisis més greus en dècades" en referència al conflicte diplomàtic obert entre l'estat espanyol i el Marroc des del mes de maig de 2021 amb l'hospitalització de Brahim Gali a territori espanyol. 

Aquesta decisió s'ha valgut de nombroses crítiques, ja que amb la nova postura el govern espanol trenca el consens àmpliament consolidat sobre el conflicte, tant en el marc de Nacions Unides com entre les forces polítiques al Congrés dels Diputats, segons el qual la resolució ha de passar per la lliure autodeterminació del poble sahrauí.