Declaració de la CCASPS en relació al conflicte diplomàtic entre els estats espanyol i marroquí

29/07/2021
Política

El passat mes de maig hem vist com s’esberlava l’habitual connivència de silenci entre el Regne del Marroc i l’Estat espanyol al voltant de l’ocupació del Sàhara Occidental, el darrer territori per descolonitzar d’Àfrica. Malauradament aquest fet no s’ha produït per un compromís en la protecció i defensa dels drets humans del Poble Sahrauí sinó per la utilització de la vulneració dels drets de les persones migrants i refugiades en benefici propi.

 

La controvèrsia va saltar a la llum pública quan el Ministeri d’Assumptes Exteriors, Unió Europea i Cooperació espanyol va admetre l’hospitalització a la Rioja del President de la República Àrab Sahrauí Democràtica (RASD) i líder del Front Polisario, Brahim Gali, de 73 anys, “per raons estrictament humanitàries”. Com a resposta Rabat va optar per permetre l’entrada a Ceuta de fins a 12.000 persones que es trobaven en territori marroquí, una frontera que habitualment s’encarrega de blindar a la immigració per encàrrec de Madrid, posant en risc la vida de milers de persones, incloent menors d’edat.

 

Davant d’aquesta situació es va produir una escalada de conflicte diplomàtic entre els dos estats que encara perdura. Malgrat que el Marroc es va afanyar a advertir que la situació de crisis entre els dos estats va més enllà de l’acollida hospitalària i que rau en el reclam d’un posicionament contundent a favor de l’ocupació del Sàhara per part del Govern espanyol, un cop més, la situació d’ocupació i exili del Poble Sahrauí ha quedat invisibilitzada.

 

Els fets ocorreguts deixen en evidència que el Regne d’Espanya i el Regne del Marroc es posen d’acord quan es tracta de la gestió de les fronteres a canvi de polítiques econòmiques i comercials, tal i com confirmen els 92,5 milions d’euros en armes que ha venut els darrers cinc anys l’Estat espanyol al marroquí (12,5 milions el 2020), segons el recent informe oficial sobre exportacions de material de defensa. Cal doncs que, d’una vegada per totes, ho facin per trobar una sortida a les reivindicacions del Poble Sahrauí.

 

Davant d’aquesta situació, des de la Coordinadora Catalana d’Ajuntaments Solidaris amb el Poble Sahrauí volem expressar la nostra preocupació per l’abandonament del Poble Sahrauí i la cerca d’una solució pacífica i democràtica al Sàhara Occidental, i per tot això;

 

- Denunciem la venda d’armes de l’Estat espanyol al Marroc en una situació d’escalada del conflicte armat al Guerguerat, al sud-oest del Sàhara.

 

- Denunciem l’ús de l’externalització de fronteres i de les polítiques migratòries com a contrapartida a polítiques econòmiques i comercials, que no només vulneren els drets humans de les persones migrants i refugiades, sinó que contribueixen a l’empobriment del Poble Sahrauí com s’ha denunciat reiteradament amb l’expoli il·legal dels seus recursos naturals.

 

- Demanem a totes les administracions, als governs locals, al govern de Catalunya, al govern de l’Estat espanyol, a les institucions europees, així com a les Nacions Unides que promoguin de manera activa la inclusió d’un mecanisme d’observació i protecció dels drets humans de la població sahrauí per part de la MINURSO i, alhora, vetllin per preservar l’esperit pacífic, desmilitaritzat i democràtic en la resolució del conflicte.

 

- Demanem a les Nacions Unides que assignin un nou Enviat Especial per al Sàhara Occidental, plaça vacant des del maig de 2019, que pugui liderar la transició cap a la celebració d’un referèndum d’autodeterminació, tal com es preveu a Resolució 690 del Consell de Seguretat de les Nacions Unides del 29 d’abril de 1991.

 

- Instar l’ONU i totes les parts implicades, que d’acord amb la legalitat internacional, s’impliquin activament per garantir la seguretat i la integritat de la població sahrauí, i que impulsi una solució definitiva del conflicte en compliment de les resolucions dictades.

 

- Instar el Govern marroquí i al Front Polisario a avançar en el procés de pau per arribar a la celebració del referèndum d’autodeterminació del Poble Sahrauí.

 

Barcelona, divuit de juny de 2021