El Fons Català participa a la 44a Conferència EUCOCO

25/11/2019
Cooperació
  • Inauguració de la 44a Conferència EUCOCO. Vitòria, 22/11/2019
Unes 450 persones participen a la 44a Conferència EUCOCO

La 44ª Conferència Europea de Coordinació del Suport al Poble Sahrauí (EUCOCO) va tenir lloc el 22 i 23 de novembre passats a Vitòria. Les darreres EUCOCO havien estat a Madrid (2018), Vitry sur Seine (2017) i Vilanova i la Geltrú (2016).

La conferència es va realitzar al Palau de Congressos de Vitòria i va comptar amb una nodrida assistència, unes 450 persones. A part de les delegacions de cada comunitat autònoma, i la delegació sahrauí provinent dels campaments de Tindouf, hi havia moltes persones sahrauís que viuen al País Basc i CCAA properes. Pel que fa a les delegacions internacionals, a banda de la nombrosa delegació algeriana, hi havia francesos, belgues, dos diputats panamenys, l’ambaixador sudafricà a Alger, una activista sudafricana i una activista brasilera.

La conferència té una part més formal que correspon al primer dia, amb les presentacions de les diverses delegacions assistents i els discursos polítics de les autoritats de la RASD, i un segon dia més centrat en els tallers de treball i l’elaboració d’un full de ruta comú per l’any entrant.

El divendres 22 per la tarda, Mohamed Wali Akeik, primer ministre de la RASD, i Bakartxo Tejeria, presidenta del parlament Basc, van oficiar la inauguració de la conferència, amb intervencions de la Diputació de Vitòria i l’ajuntament de Vitòria. A continuació es va fer l’homenatge a Txomin Aurrekoetxea, un ex diputat del PNB, històric defensor de la causa sahrauí.

Seguidament van intervenir la delegada de la RASD a l’Estat espanyol, Jira Bulahi, i Pierre Galand, un històric del moviment solidari belga i ex senador, actualment president de la Task Force, l’organisme coordinador dels comitès de solidaritat amb el poble sahrauí. A la seva intervenció, Galand, gran coneixedor de la problemàtica palestina (president de l’Associació belga-palestina des de 1986, organitzador del Tribunal Russell sobre Palestina, etc.) va demanar major coordinació dels comitès europeus, sobretot de l’espanyol, així com el rejoveniment del moviment solidari amb el Sàhara i l’impuls de brigades europees amb el Sàhara, tal com es fa amb Palestina.

En representació dels Territoris Ocupats va parlar elGhalia Djimi, vicepresidenta de l’Associació de víctimes de violacions de DDHH per part del govern marroquí, i germana d’Aminatu Haidar. Després van seguir les intervencions dels partits polítics bascos, entre ells el president del PNB, Andoni Ortuzar i Pernando Barrena, europarlamentari d’Euskalherria Bildu.

Per últim, després de la presentació de la campanya basca de sensibilització Robokoop per denunciar l’espoli dels recursos naturals, es va explicar el pla de treball per al dia següent i la conformació dels quatre tallers del dissabte (Acció política i informació, Espoli de Recursos Naturals, Drets Humans i Territoris Ocupats i Consolidació de l’Estat sahrauí), a banda del taller intersindical i la trobada de juristes.

El dissabte 23 van constituir-se els quatre grups de treball. Pierre Galand conduïa el taller d’Acció política i informació. Es va explicar l’oportunitat que suposa la sentència del Tribunal europeu a Luxemburg sobre l’obligació d’etiquetar l’origen dels productes israelians que provinguin de Cisjordània. Aquesta sentència pot servir de jurisprudència sobre els productes marroquins provinents del Sàhara Occidental.

Galand va recordar l’existència de l’Intergrup del Sàhara Occidental al Parlament europeu, i lamenta que s’està desaprofitant tot el seu potencial. Igualment demana a la FEDISSAH (Federació Estatal d’Institucions Solidàries amb el Sàhara) que assumeixi el lideratge espanyol, i critica que les organitzacions espanyoles no estan coordinades i no van a les reunions del Task Force.

Els tallers van continuar matí i tarda, i es va convocar una pausa per fer-nos una foto de grup per demanar l’eliminació de la violència exercida pel Marroc contra la dona sahrauí als territoris ocupats. Al final de la tarda, un cop es van recollir i llegir les conclusions dels tallers, es va dur a terme l’acte de cloenda amb la lectura de la declaració final. I després es va fer un sopar de fi de conferència.