Els municipis de la CCASPS celebren el 44è aniversari de la RASD

29/02/2020
Socis
  • La bandera de la RASD oneja a la plaça de la Vila de Sant Cugat del Vallés

El passat 27 de febrer diversos municipis de la Coordinadora Catalana d’Ajuntaments Solidaris amb el Poble Sahrauí (CCASPS) van celebrar el 44è aniversari de la proclamació de la República Àrab Sahrauí Democràtica (RASD).

 

Arran de l’expedició -coneguda com la Marxa Verda- protagonitzada per uns 350.000 marroquins el novembre de 1975, el territori històric de la RASD va ser ocupat per Marroc i Mauritània. Espanya es retira el 26 de febrer de 1976 i un dia més tard s’autoproclama la RASD que segons el Parlament Europeu ha estat reconeguda per 54 Estats incloent-hi la Unió Africana (2011).

 

La bandera de la RASD a l'ajuntament de Castelldefels
La bandera de la RASD a l'ajuntament de Castelldefels

 

El Sàhara Occidental és un dels territoris en conflicte més antics i oblidats del món. L’any 1991, el conflicte, va deixar enrere 16 anys de guerra, i com a conseqüència milers de persones van perdre la vida, van haver-hi centenars de desapareguts i un territori dividit per un dels murs més llargs del planeta. Prop de 150.000 sahrauís viuen refugiats als campaments de Tindouf, al sud-oest d’Algèria. Per solidaritzar-se amb la causa sahrauí, els municipis catalans pengen per un dia la bandera de la RASD als balcons dels ajuntaments.

 

Bandera de la RASD a l'ajuntament de Castelldefels
Bandera de la RASD a l'ajuntament de Molins de Rei

 

Aquest any els municipis de Begues, Caldes de Montbui, Castelldefels, Molins de Rei, Montcada i Reixac, Sabadell, Santa Coloma de Gramenet i Sant Cugat del Vallés, entre d’altres, van organitzar activitats i van penjar la bandera de la RASD al balcó dels seus consistoris municipals. El Fons Català, per primer any, també va penjar la bandera de la RASD al balcó de les seves oficines a Barcelona.

 

La bandera de la RASD oneja sobre la Rambla de Barcelona
La bandera de la RASD oneja sobre la Rambla de Santa Mònica a Barcelona 

 

El dissabte 29 de febrer, Santa Coloma de Gramenet va organitzar el Festival Fursa, una jornada de sensibilització amb activitats lúdiques i  culturals al voltant de la temàtica sahrauí, en què també es van presentar els projectes que el municipi impulsa amb joves sahrauís.

 

Festival Fursa de Santa Coloma de Gramenet
Festival Fursa de Santa Coloma de Gramenet

 

Per la seva banda, a Sabadell, en el marc de la celebració i després de donar lectura al manifest, es va realitzar una performance amb presència de més de 150 persones i es va projectar un vídeo sobre els 30 anys de l’agermanament amb la daira d’Argub.

 

Performance a la plaça del doctor Robert de Sabadell
Performance a la plaça del doctor Robert de Sabadell

 

Nota: La imatge de portada correspon a la bandera de la RASD onejant a la plaça de la Vila de Sant Cugat del Vallés