ERC presenta una PNL sobre la protecció de drets humans al Sàhara Occidental

16/03/2022
Política

El grup parlamentari republicà ha demanat al govern espanyol complir la seva responsabilitat en tant que potència administradora del territori, assegurant la protecció de la població sahrauí. La Proposició No de Llei (PNL) presentada per Esquerra Republicana de Catalunya recull vuit punts en els quals s'insta a l'executiu a liderar la cerca d'una solució negociada i justa per a la descolonització del territori. Durant la seva intervenció, la diputada Maria Dantas ha exposat que l'administració marroquina ha intensificat les seves actuacions per a reafirmar la seva "qüestionable sobirania sobre el territori del Sàhara Occidental" davant el silenci de la comunitat internacional i, en especial, l'estat espanyol.

 

Entre les propostes que contempla la PNL també hi ha la condemna al veto que s'exerceix de forma sistemàtica sobre l'entrada de delegacions institucionals al territori sahrauí com la delegació de l'Intergrup per la Pau i la Llibertat al Sàhara (IPLS) del Parlament de Catalunya el febrer de 2020. El text exigeix al govern que exerceixi el paper de potència administradora del territori, tal com recullen informes de les Nacions Unides. Dantas ha posat sobre la taula la situació als territoris ocupats del Sàhara Occidental de la mà dels casos de l'activista Sultana Khaya i el periodista Mohamed Lamin Haddi. La diputada ha demanat el vot positiu a la PNL amb un missatge de Sultana Khaya en què insta l'estat espanyol a complir la seva responsabilitat com a potència administradora del territori i demana auxili per la seva vida, així com per la de tot el poble sahrauí.

 

En la seva intervenció, Josune Gorospe, del grup parlamentari basc, ha recordat que després de quaranta-sis anys la situació continua sense una solució. Així ha manifestat el seu suport a la proposta d'Esquerra Republicana. Per la seva banda, el diputat de Ciutadans Juan Ignacio López-Bas ha volgut transmetre que posicionar-se de costat dels sahrauís és posar-se al costat d'una "causa de dret internacional". Durant el seu torn de paraula, Roser Mestro, del grup parlamentari federal d'Unides Podem, ha recordat que en aquesta "guerra oblidada per l'estat espanyol" continuen els bombardejos. En aquest sentit, Maestro ha esmentat l'atac aeri contra infraestructures civils a la ciutat d'Agüenit la setmana passada.

 

El diputat de Vox Alberto Asarta ha assegurat que la proposta és difusa a l'hora de parlar de les "múltiples denúncies d'abusos i violacions dels drets humans" al Sàhara Occidental i ha manifestat que s'hi barregen qüestions que no tenen a veure amb els drets humans com ara el veto d'entrada a delegacions internacionals. Per tant, ha conclòs que la PNL no reuneix els requisits necessaris per a votar-hi a favor, amb la qual cosa han decidit abstenir-se. D'altra banda, el diputat del grup parlamentari popular Gabriel Elorriaga ha argumentat que la PNL està "plena d'inexactituds i imprecisions". A més a més, ha manifestat que la posició d'aquest grup és la de la cerca d'una "solució política realista, viable, duradora i acceptable per a totes les parts". En considerar que la seva posició no queda reflectida en el text de la iniciativa, el Partit Popular ha anunciat que hi votaria en contra.

 

En últim lloc, Julio del Valle, portaveu del grup parlamentari socialista, ha afirmat que l'estat espanyol ja no és considerada la potència administradora del territori des de l'any 1976, tot i que sí que existeix una "responsabilitat ètica i moral de participar en la solució" pel que fa al Sàhara Occidental. A més a més, ha volgut destacar que el govern espanyol hi està treballant, com per exemple, amb la trobada entre el ministre d'Exteriors, José Manuel Albares, i Staffan De Mistura, enviat especial de Nacions Unides el desembre de 2021.

 

El grup parlamentari republicà ha demanat la votació separada per punts. Finalment, la Comissió de Cooperació Internacional per al Desenvolupament del Congrés dels Diputats ha aprovat el punt vuitè de la iniciativa, que planteja reafirmar els campaments de refugiats sahrauís com a territori d'interès per a la cooperació internacional. El text s'ha validat amb la correcció tècnica per error geogràfic; és a dir, substituint el terme "Sàhara Occidental" pel de "campaments de refugiats sahrauís a Tindouf" sense cap vot en contra i amb l'única abstenció dels diputats de Vox. La resta de punts han estat rebutjats en obtenir tan sols 7 vots a favor, 22 en contra i 5 abstencions.

 

📷 La diputada Maria Dantas durant la seva intervenció, Canal de Youtube