La CCASPS assisteix a la 46a edició de l'EUCOCO a Berlín

05/12/2022
Política

La vicepresidenta de la CCASPS, Petry Jiménez, ha participat a la 46a edició de la Conferència Europea de Coordinació del Suport al poble sahrauí (EUCOCO) es va celebrar a Berlín els dies 2 i 3 de desembre de 2022.

 

La conferència ha comptat amb 220 participants amb representants de governs locals, regionals i nacionals, parlamentaris, membres d’associacions amigues del poble sahrauí, i delegacions internacionals de països com Algèria, Sud-Àfrica, Nambia, Alemanya, Noruega, Suècia, Finlàndia, França, Itàlia i Espanya. També va comptar amb una important representació del govern sahrauí que encapçalaven el primer ministre de la RASD, Bucharaya Hamudi Beyun, i la ministra de Cooperació, Fatma Mehdi. Aquesta trobada suposa una oportunitat de mobilitzar el suport internacional i consolidar el moviment de solidaritat a nivell internacional.

 

Abans de donar inici a la conferència, hi va haver una reunió interparlamentària al Bundestag. La sessió inaugural el divendres va comptar amb la intervenció de Xanana Gusmão, expresident de Timor Leste, com a convidat especial i la presentació de les diferents delegacions que hi assteixen, així com les autoritats polítiques de la RASD. El primer ministre de la RASD, Bucharaya Hamudi Beyun, va explicar que els països occidentals bloquegen l’aplicació de sentències que prohibeixen que la Unió Europea pugui signar acords comercials amb el Marroc que incloguin les aigües del Sàhara Occidental. 

 

El segon dia va començar amb la formació dels tallers que treballaran durant l’any, així com l’elaboració d’un full de ruta comú pel 2023. D’aquests grups han de sorgir propostes per a dissenyar una estratègia conunta. La vicepresidenta de la CCASPS va participar al taller de Política i Informació, presidit pel representant del Front Polisario a la Unió Europea, Oubbi Bucharaya, que va explicar la importància d’implicar els països europeus que fins ara s’han mantingut neutrals en el conflicte. Durant el 2023, amb les sentències que es preveu que dicti el Tribunal de Justícia de la Unió Europea, serà un moment perquè els països europes tinguin un rol definitiu.

 

Els procediments que actualment es troben en curs davant el Tribunal de Justícia de la Unió Europea han estat protagonistes. La lluita legal i la falta de reconeixement internacional és el que li falta al Marroc per a legitimar la ocupació del territori; per això cobra molta importància la batalla legal. Durant el 2023 la justícia europea ha d’emetre una sentència definitiva sobre els acords entre la Unió Europea i el Marroc que inclouen aigües sahrauís sense consentiment del poble sahrauí ni del Front Polisario. Davant el silenciament del conflicte, s’imposa l’obligació de posar en marxa una política de comunicació. En aquest sentit, al taller es va acordar una millor coordinació de les accions de comunicació, reforçant les xarxes socials i compartint totes les eines i documentació disponibles als diferents països.

 

foto

 

La tècnica de la CCASPS va participar al taller de “Consolidació de l’Estat sahrauí”. La Coordinadora forma part de la comissió de seguiment del taller des de l’EUCOCO 2021 i ha participat a les reunions que s’han celebrat al llarg de l’any. La sessió va començar amb la intervenció de Nick Brooks, que va explicar l’estratègia de greenwashing que està fent servir el Marroc per a legitimar l’ocupació del Sàhara Occidental: el Marroc s’està posicionant com a líder contra el canvi climàtic a la regió i internacionalment; amb això amaga que les energies renovables es produeixen als territoris ocupats.

 

Els tallers són els espais en què els participants van acordar les accions que es duran a terme durant el 2023. Les comissions de seguiment seran les encarregades de velar en el si de la Task Force per l’execució de les decisions adoptades durant la conferència.