La CCASPS encapçala una delegació institucional als campaments de població refugiada sahrauís a Tindouf

03/03/2023
Cooperació

Del 3 al 7 de març es farà un viatge als campaments de població refugiada sahrauí a Tindouf (Algèria) organitzat per la CCASPS. La delegació estarà formada per un total de 16 persones en representació de municipis membre de la CCASPS (Sant Cugat del Vallès, Santa Coloma de Gramenet, Rubí, Caldes de Montbui i Sabadell), l'Intergrup per la Pau i la Llibertat al Sàhara Occidental del Parlament de Catalunya, el Fons Català de Cooperació, la Federació ACAPS i l'Agència Catalana de Notícies, acompanyades per la delegació del Front Polisario a Catalunya.

 

El viatge ha de servir per a generar un coneixement de la realitat actual als campaments de població refugiada sahrauí amb els canvis produits des de 2020 i, especialment, arran del trencament de l'alto el foc el mes de novembre de 2020.

 

Els principals objectius de la missió són reforçar els llaços entre les institucions de Catalunya i de la República Àrab Sahrauí Democràtica (RASD), posicionar el conflicte del Sàhara Occidental a l'agenda política i mediàtica, identificar possibles línies de col·laboració entre Catalunya i el poble sahrauí, i reunir tota la informació necessària per a l'elaboració d'un informe que serveixi per impulsar iniciatives parlamentàries que s'elevin a les instàncies oportunes tan nacionals, com estatals i internacionals.  

 

L'agenda de la missió inclou reunions amb autoritats de la República Àrab Sahrauí Democràtica (RASD) com el primer ministre, el ministre de Salut Pública, la ministra de Cooperació, entre d’altres. També està previst que hi hagi trobades amb organitzacions com la Mitja Lluna Roja Sahrauí o l'Associació Sahrauí de Víctimes de Mines, i una visita a l'Hospital Nacional de Rabouni per a conèixer de primera mà l'estructura sanitària dels campaments.   

 

Aquest viatge coincideix amb la publicació de les dades d'una enquesta ciutadana encarregada pel Fons Català amb el suport de l'Agència Catalana de Cooperació, que recolzen l'estratègia d'establir lligams sòlids entre Catalunya i la RASD. Els resultats mostren que el 78% de les persones que coneixen el conflicte del Sàhara Occidental estan a favor de la celebració d'un referèndum d'autodeterminació del poble sahrauí, i el 76% creu que l'Estat espanyol hauria de donar suport a la celebració d'aquest referèndum.