La CCASPS se suma al manifest contra l'espoli de recursos naturals del Sàhara Occidental

22/03/2024
Política

El 21 de març es van publicar els informes de l’Advocada General de la UE en referència a la sentència del Tribunal de Justícia de la UE sobre els acords de comerç entre la Unió Europea i el Marroc que incloïen recursos pesquers i agraris del Sàhara Occidental ocupat. En aquest sentit, la Coordinadora Catalana d’Ajuntaments Solidaris amb el Poble Sahrauí s'ha sumat al manifest impulsat per la plataforma Western Sahara is Not for Sale (WSNS):

El Sàhara Occidental no està en venda, posem fi a l’espoli dels seus recursos naturals

El Sàhara Occidental és un territori ric en recursos naturals que es troba sota ocupació des de 1975. Posseeix algunes de les principals reserves de fosfat del món, les seves aigües tenen una gran riquesa en bancs de pesca i la seva ubicació ofereix accés a grans quantitats de sorra i un gran potencial per al desenvolupament turístic i d'energies renovables.

L'espoli de recursos naturals sahrauís ha tingut lloc des de l'inici de la colonització espanyola i especialment després de l'ocupació militar per part del Marroc d'una part del territori del Sàhara Occidental.

En els últims anys Marroc ha ampliat i intensificat l'explotació i el saqueig dels recursos sahrauís, amb l'atracció d'empreses multinacionals i el desenvolupament d'acords comercials amb altres països i la Unió Europeu, contradient la legalitat internacional i sense el consentiment del poble sahrauí.

Malgrat que el dret internacional estableix que l'explotació dels recursos naturals per part del Marroc és il·legal, aquest continua finançat la seva ocupació il·legal del Sàhara Occidental mitjançant l'espoli. Al seu torn, nombroses empreses transnacionals es lucren d'aquesta situació, contribuint a prolongar el conflicte al Sàhara Occidental i perpetuar l'ocupació, de connivència amb el Govern i empreses marroquines controlades per les elits polítiques, econòmiques i militars del país.

L'explotació dels recursos del Sàhara Occidental genera nombrosos beneficis per al Marroc i desenes d'empreses transnacionals, però no per al poble sahrauí, que veu vulnerats el seu dret a l'autodeterminació i altres drets fonamentals i a l'accés i aprofitament de la seva pròpia terra. Davant aquest escenari, volem expressar la nostra profunda preocupació i condemna davant el continu espoli dels recursos naturals al Sàhara Occidental ocupat. Aquesta situació és una flagrant violació dels drets fonamentals del poble sahrauí i un acte d'explotació que no pot ser tolerat per la comunitat internacional.

Per això exigim a Espanya, com a potència administradora del territori, a la Unió Europea i a la comunitat internacional que prenguin mesures urgents i concretes per a abordar aquesta greu situació:

1. El compliment de les obligacions legals internacionals i el respecte del dret internacional, detenint qualsevol col·laboració o relació comercial que perpetuï l'espoli dels recursos sahrauís.

2. El suport actiu a una solució justa i duradora al conflicte del Sàhara Occidental, que garanteixi el dret a l'autodeterminació del poble sahrauí.

És hora que Espanya, la Unió Europea i la comunitat internacional assumeixin la seva responsabilitat i actuïn per a posar fi a l'espoli dels recursos naturals al Sàhara Occidental ocupat.

El Sàhara Occidental no està en venda, i és la nostra responsabilitat detenir l'espoli i garantir que es respectin els drets fonamentals del poble sahrauí. Parem l'espoli!