La RASD commemora el seu 46è aniversari

27/02/2022
Política

El 27 de febrer de 1976 El Uali Mustafa Sayed proclamava la República Àrab Sahrauí Democràtica (RASD) a Bir Lehlui i avui, gairebé mig segle després, el conflicte continua obert. El 46è aniversari de la RASD arriba en un escenari convuls amb el trencament de l'alto el foc per part de Marroc el novembre de 2020 i amb l'augment de les vulneracions als drets humans als i les sahrauís que viuen als territoris ocupats del Sàhara Occidental. És el cas de Sultana Khaya, activista que ha patit assetjament policial al seu domicili des de fa més d'un any.

La RASD s'ha materialitzat als campaments de refugiats de Tinduf i actualment és reconeguda per més de cinquanta països al llarg del món, així com la Unió Africana. Mostra d'això és la imatge de l'actual president de la RASD, Brahim Ghali, a la sisena cimera entre la Unió Europea i la Unió Africana celebrada a Brussel·les aquest mateix mes.

La Carta de Proclamació de la Independència de la RASD va arribar un dia després que l'exèrcit espanyol abandonés el territori, tot i que en continua sent la potència administradora a l'espera de completar la descolonització. Aquests quaranta-sis anys d'organització política a l'exili han mostrat la determinació del poble sahrauí pel compliment de la legalitat internacional amb la celebració d'un referèndum d'autodeterminació.