Presentació de la plataforma SOS Sàhara a Barcelona

23/03/2022
Socis

La Federació ACAPS i Novact van presentar ahir a Barcelona la plataforma web SOS Sàhara, que ha de servir per a monitorar les vulneracions de drets humans i l'espoli de recursos naturals als territoris ocupats del Sàhara Occidental.

 

L'acte organitzat a Torre de La Sagrera va començar amb les paraules de Toni Guirao, president de la Federació ACAPS, qui va posar en relleu la tasca duta a terme per tots els actors implicats en aquest projecte, així com la importància de fer arribar la situació dels territoris ocupats més enllà del mur informatiu que envolta tot allò que succeeix al Sàhara Occidental. Per la seva banda, Simonetta Constanzzo, presidenta de Novact, va explicar com el portal web recull la feina durant anys d'investigació. Tal com es pot veure a la pàgina web, hi ha diversos apartats que volen esdevenir una eina per a poder veure quina és la situació sota ocupació. La presentació va comptar també amb la participació d'Abidin Bucharaya, delegat del Front Polisario a Catalunya, qui va explicar durant la seva intervenció que el dret d'autodeterminació del poble sahrauí és un principi irrenunciable i que el final d'aquest conflicte ha de passar, necessàriament, per les urnes.

 

Durant el segon bloc de l'acte va tenir lloc una taula rodona sota el nom de "Viure sota ocupació, la vulneració de drets humans i la resistència del poble sahrauí", que va comptar amb l'experiència d'activistes sahrauís que viuen als territoris ocupats i a la diàspora. Salha Boutaguinza, qui forma part d'Equip Media, va intervenir des del Sàhara Occidental amb l'exposició de la realitat que es viu als territoris ocupats, especialment per part d'activistes que treballen per trencar el silenci imposat per l'ocupació. En el seu torn de paraula, Boutaguinza va exposar també la repressió de la qual són víctimes les persones sahrauís per part dels cossos i forces de seguretat del Marroc

 

Des de la diàspora, Aghalia Mohammed va explicar que la tasca de molts joves sahrauís a l'estat espanyol se centra, sobretot, en l'àmbit d'Internet. L'objectiu és poder incidir a través de xarxes socials i ocupar espais digitals. Sovint les accions es coordinen amb activistes sahrauís als territoris ocupats que són els que pateixen d'una forma més directa la l'ocupació. Poder trencar aquest mur de silenci que augmenta la censura i el silenci mediàtic que envolta la situació als territoris ocupats és una de les tasques que duen a terme activistes sahrauís com Hassana Aalia, qui també va participar de l'acte per via telemàtica. Aalia va aconseguir asil polític a l'estat espanyol després de ser condemnat a cadena perpètua per rebelió per les protestes de Gdem Izik. Tal com van posar de manifest totes les persones activistes sahrauís són objectiu directe de la policia marroquina.

 

Durant el seu torn, la investigadora de l'Observatori de Drets Humans i Empreses a la Mediterrània Nora Miralles va posar de manifest la tasca de mapeig realitzada als territoris ocupats. A més a més, Miralles va subratllar la situació de gravetat respecte de la violència que exerceixen els cossos i forces de seguretat marroquins sobre dones sahrauís activistes. En aquest cas, cal recordar la situació de Sultana Khaya i la seva família. En últim lloc, va exposar la forma en què l'espoli dels recursos naturals del Sàhara Occidental apuntala l'ocupació del Marroc sobre el territori i com les empreses que hi participen es beneficien d'una situació d'ocupació de vulneració de drets humans.

 

Finalment, es va fer una breu presentació del portal web, que compta amb una base de dades amb casos d'empreses implicades en l'espoli de recursos naturals i també inclou un mapa que mostra casos de vulneracions de drets humans contra activistes, defensores de drets humans i civils sahrauís.