Presentem l'informe de Reporters SF sobre la llibertat de premsa al Sàhara Occidental

25/11/2020
Cooperació
Seguiu la presentació al canal de youtube Fons Català el dijous 3/12 entre les 10:30-12h

Arran de l’episodi d’escalada militar entre el Marroc i el Front Polisario el passat 13/11 conseqüència de la intervenció de tropes marroquines per desallotjar manifestants sahrauís al pas del Gerguerat, a la frontera sud-oest del Sàhara Occidental amb Mauritània, els mitjans de comunicació s’han fet ressò d’aquest conflicte oblidat. Un conflicte que arrenca d’un procés de descolonització sense tancar, iniciat el 1975 amb la Marxa Verda, la invasió per part d’uns 350.000 marroquins, entre militars i colons, i que ha desembocat en l’annexió de facto del territori del Sàhara Occidental.

 

Aquest novembre de 2020 es commemoren 45 anys de la Marxa Verda, però també 10 anys del brutal desmantellament de Gdeim Izik, el campament de la Dignitat, a Al-Aaiun, considerat com el primer moviment de la Primavera àrab, i que va traduir-se en l’empresonament d’activistes i manifestants sahrauís, 23 dels quals, el grup de Gdeim Izik, continuen a la presó de Salé-Rabat.

 

Entretant, l’Estat espanyol, que continua sent la potència administradora, està més preocupat en negociar amb el Marroc el control del flux migratori -tal com ho demostra el setè viatge oficial al Marroc, del ministre d’Interior, Fernando Grande-Marlaska, d’ençà que pren possessió de la seva cartera el 2018- que en assumir la seva responsabilitat en la resolució del conflicte.

 

Si en el cas de la premsa espanyola parlem de desatenció a l’hora de cobrir el conflicte sahrauí, pel que fa a la llibertat de la informació al Sàhara Occidental hem d’assenyalar les dificultats per fer periodisme fruit de la repressió i la censura que opera el Marroc al territori. En efecte, el Marroc ocupa  el lloc 133è sobre 180 països pel que fa a la llibertat de premsa en el món -l’Estat espanyol n’és el 29è- segons el rànquing que Reporters Sense Fronteres-RSF prepara cada any.

 

El juny de 2019 es va presentar a Madrid l’informe sobre la llibertat de premsa al Sàhara Occidental, “Sáhara Occidental: un desierto para el periodismo”, elaborat per RSF, i poc després es va contactar RSF des de la Coordinadora Catalana d’Ajuntaments Solidaris amb el Poble Sahrauí-CCASPS per poder presentar l’estudi a Catalunya. Aquest serà el tercer intent de presentació des d’aleshores, confiem que l’acte serà del vostre interès.

 

Programa

 

10:30 Presentació institucional. A càrrec de Gemma Aristoy, presidenta de la Coordinadora Catalana d’Ajuntaments Solidaris amb el Poble Sahrauí (CCASPS) i regidora de Sant Cugat del Vallès

 

10:35 La llibertat de premsa al Sàhara Occidental: presentació de l’informe “Sáhara Occidental: un desierto para el periodismo”. A càrrec d’Edith Rodríguez Cachera, autora de l’informe, periodista i vicepresidenta de Reporters Sense Fronteres Espanya.

 

10:55 La cobertura periodística de la Marxa Verda (1975). A càrrec de Pablo Ignacio de Dalmases, historiador i periodista, director de RNE i TVE a Al-Aaiun el 1975, i autor de nombrosos llibres sobre el Sàhara Occidental.

 

11:05 La llibertat d’informar des del Sàhara. A càrrec de Yolanda Sobero, periodista i autora del llibre “Sáhara: memoria y olvido” (2010) i del documental “Voces y silencios del Sáhara” (2010)

 

11:15 L’impacte comunicatiu del desmantellament de Gdeim Izik (2010). A càrrec d’Ebbaba Hameida, periodista i activista sahrauí, i membre de la Junta Directiva de Reporters Sense Fronteres Espanya.

 

11:25 Torn obert de preguntes