Una vintena de municipis catalans socis de la CCASPS s'uneixen a la commemoració del 48è aniversari de la RASD

28/02/2024
Política

En una mostra de solidaritat i compromís polític, una vintena d’ajuntaments catalans han commemorat l’aniversari de la República Àrab Sahrauí Democràtica (RASD) amb diverses activitats amb l'objectiu de reafirmar el seu suport a la lluita del poble sahrauí per l'exercici de la seva autodeterminació. L'epicentre de la celebració enguany ha estat Santa Perpètua de Mogoda, on es va reunir la diàspora sahrauí a Catalunya i el moviment solidari el dissabte 24 de febrer en una jornada que va comptar amb la participació d'unes dues-centes persones. 

 

Com és tradició, municipis catalans s'han sumat a la iniciativa de la CCASPS de penjar la bandera sahrauí el mateix dia 27 de febrer a l'espai públic per a commemorar el 48è aniversari de la RASD. La tarda del 27 de febrer la comunitat sahrauí a Catalunya, encapçalada pel representant del Front Polisario Abidin Bucharaya, es va reunir a la Plaça Doctor Robert de Sabadell, on es va llegir la moció impulsada per la CCASPS. Després dels parlaments, les persones participants van poder visitar l'exposició efímera "48 anys de conflicte, resistència i oblit", un recorregut per la lluita del poble sahrauí pel reconeixement dels seus drets. El mateix dia, a Santa Coloma de Gramenet, la població sahrauí del municipi es va reunir amb representants polítics del consistori per a hissar la bandera. 

 

A Sant Cugat del Vallès la data significativa es va commemorar amb l'acollida del contacontes sahrauí "L'eriçó i el xacal", una iniciativa de la CCASPS i que durant l'any 2023 ha visitat més de quinze municipis catalans per a explicar la història del poble sahrauí als infants. A més, des del 5 fins al dia 29 de febrer es podrà visitar l'exposició "Amb ulls d'infants", de Ruido Photo i la Federació ACAPS, que és el resultat dels tallers de fotografia participativa conduïts per Ruido Photo amb joves als campaments de població refugiada sahrauí i infants que han participat en el programa de Vacances en Pau a Catalunya.

 

L'acció ha arribat més enllà dels municipis socis de la Coordinadora, i també s'hi han sumat ajuntaments que tenen vincles amb el poble sahrauí com Sant Vicenç dels Horts, la Seu d'Urgell o Olesa de Montserrat.

 

Aquestes iniciatives demostren el ferm compromís dels municipis catalans amb els drets humans, així com el suport continu a la lluita del poble sahrauí per a l'exercici del seu dret a l'autodeterminació