El conflicte

El Sàhara Occidental és avui dia un dels disset territoris no-autònoms reconeguts per Nacions Unides. Aquesta zona delimitada per Saguia el Hamra al nord i Río de Oro al sud va ser colonitzada per Espanya durant un segle, fins a l'any 1975 quan la potència administradora va repartir el territori entre el Marroc i Mauritània amb els coneguts com a acords tripartits. Anys abans, el poble sahrauí s'havia organitzat entorn un moviment d'alliberament davant la colonització espanyola i la possible amenaça d'ocupació marroquina: el Front Polisario és el representant legal del poble sahrauí. Un dia després que l'exèrcit espanyol abandonés la colònia, el 27 de febrer de 1976, el Front Polisario va proclamar la República Àrab Sahrauí Democràtica (RASD), que és reconeguda per més de cinquanta països i membre fundador de la Unió Africana

 

Des d'aquell moment, el territori situat al nord-oest del continent africà va ser escenari d'una dura guerra entre el Marroc i l'exèrcit d'alliberació del Front Polisario, després que Mauritània es retirés del conflicte el 1979. L'inici de la guerra va provocar l'exili de part de la població, que es va instal·lar al desert algerià, on van construir els campaments de refugiats sahrauís. Finalment, el 1991 es van signar els acords de pau que preveien la celebració d'un referèndum d'autodeterminació. Avui dia, el Marroc no ha acceptat la celebració de la consulta. El conflicte ha estat estancat fins al mes de novembre de 2020, quan l'exèrcit marroquí va trencar l'alto el foc vint-i-nou anys després en atacar manifestants sahrauís que tallaven el pas a la zona fronterera del Guerguerat, entre el Sàhara Occidental i Mauritània. 

 

Durant aquests anys, el poble sahrauí ha lluitat de forma pacífica per la realització del referèndum d'autodeterminació, mentre la comunitat internacional ha desatès les demandes dels i les sahrauís davant les constants vulneracions de drets humans i l'ocupació il·legal exercida per l'administració marroquina. 

Mapa Sàhara
📷 Centro de Estudos do Sáhara Occidental, Universidade de Santiago de Compostela

​​​​