La CCASPS presenta el portal web SOS Sàhara a una vintena d’ajuntaments

11/11/2022
Cooperació

Ahir va tenir lloc l’acte “Viure sota l’ocupació: visibilitzem la vulneració de drets humans al Sàhara Occidental”, organitzat per la CCASPS. La presentació en format virtual va comptar amb la participació d’una vintena de municipis vinculats a la lluita del poble sahrauí per la seva llibertat. Durant l’acte es va donar a conèixer la plataforma SOS Sàhara, que és una eina útil per als ajuntaments a l’hora de monitorar els abusos constants i la sistemàtica vulneració de drets humans –individuals i col·lectius– que es donen als territoris ocupats per part del Marroc. A més, al portal web també s’hi recullen casos d’empreses que participen de l’espoli de recursos naturals al Sàhara Occidental.

L’obertura de l’acte va anar a càrrec del regidor de Cooperació de l’Ajuntament de Montornès del Vallès, Sergio Carrillo, qui va recordar la importància d’aquest tipus d’iniciatives per a continuar la tasca d’incidència política des dels municipis catalans. L’activitat va comptar també amb l’activista sahrauí Nazha El Khalidi, qui va exposar la repressió de la qual són víctimes les persones sahrauís per part de la policia marroquina.

Després, Sonia Herrero, de la Federació ACAPS, va fer una breu presentació tècnica del portal, que compta amb una base de dades amb casos d’empreses implicades en l’espoli de recursos naturals i també inclou un mapa que mostra casos de vulneracions de drets humans contra activistes, defensores de drets humans i civils sahrauís.

Durant el seu torn, el delegat del Front Polisario a Catalunya, Abidin Bucharaya, va assenyalar que cal que el municipalisme català continuï el seu compromís polític amb el poble sahrauí, tal com ha vingut fent fins al moment. Finalment, el coordinador de la Federació ACAPS, Albert Giralt, va ser l’encarregat de fer el tancament de la presentació amb un breu recorregut de l’entitat i la presentació d’un nou projecte que continua la mateixa línia de denúncia de vulneració de drets humans als territoris ocupats.