Una delegació de sis municipis de la CCASPS visita els campaments sahrauís

12/11/2019
Cooperació
La delegació estava composada per persones tècniques i polítiques d'Alella, Caldes de Montbui, Castelldefels, Montornès del Vallès, Sabadell i Sant Adrià del Besòs

Una delegación composada per catorze persones, entre personal tècnic i polític, que provenien de sis municipis socis de la CCASPS (Alella, Caldes de Montbui, Castelldefels, Montornès del Vallès, Sabadell i Sant Adrià del Besòs) va visitar els campaments sahrauís entre el 3-7 de noviembre de 2019.

Amb el viatge es volia  fer seguiment del projecte 3148 (Manteniment del laboratori i de la producció local de medicaments essencials als campaments de refugiats sahrauís) així com visitar les instal·lacions del laboratori situat al recinte de l’Hospital Nacional a Rabouni i entrevistar-nos amb el personal tècnic responsable. Per altra banda, es va coincidir amb la visita de la comissió quirúrgica de l’Hospital Parc Taulí de Sabadell i conèixer directament el seu treball. I per últim es pretenia identificar altres projectes per explorar futures col·laboracions, com ara la fàbrica de sabó a Smara o possibles projectes de formació professional amb joves.

Lamin Abdi, director del Laboratori de medicaments essencials Mohamed Embarek Fakal·la, ens va fer fa la seva visita. La construcció va fer-se entre 1995-1997 amb fons de la cooperació municipalista catalana, i el 1998 comença la producció. És l’únic laboratori africà amb estàndars europeus. El consideren la joia dels campaments. Més de 30 professionals han passat pel laboratori. Ara l’equip està format per dotze persones entre farmacèutics, químics i enginyers de microbiologia, de les quals hi ha tres noies. Fabrica els medicaments per la farmàcia central per la distribució al conjunt dels campaments. La quantitat augmenta o disminueix depenent de la disponibilitat de matèria primera. Tenen acords amb l’Hospital Clínic de Barcelona per què els facin preparacions dermatològiques a partir de les prescripcions que des del Laboratori necessiten. Fan un seguiment acurat del producte acabat i s’envia a la Universitat de Barcelona per fer anàlisis macrobiòtiques. La darrera rehabilitació es va fer el 2012. El pressupost pel manteniment del laboratori són 50.000-60.000€ anuals que serveixen per aprovisionar-se de matèries primeres i pagar incentius als treballadors. Arran de la visita tècnica al novembre de 2017 es va obrir el projecte 3148 executat per Medicus Mundi per assegurar el finançament del laboratori (compra de matèries primeres i pagament d’incentius) el 2018.

La fàbrica de sabó a Smara és un projecte impulsat per Yalah Sant Adrià, i finançat per l’ajuntament de Sant Adrià del Besós. Jatra Malainin el-Mami, responsable del projecte, i coordinador de les comissions quirúrgiques, ens va explicar el sistema per fabricar sabó. Fabriquen 20.000 litres de sabó a l’any i els lliuren al Ministeri d’Afers Socials des del 2008. A l’Hospital Nacional es donen 60 litres al mes, i per cada hospital de wilaya donen 30 litres al mes, als dispensaris 5 litres al mes, 800 litres per hospitals. És un sabó de ph neutre que serveix per tot (roba, pell, plats, terra). Cada ens ve a buscar el sabó amb la seva petaca/botella amb l’ambulància. Per cada 100 litres de sabó hi ha 15 kg de matèria primera (greix de coco, suavitzant, desgreixant, formol, sal industrial, sosa) i necessita 24 h per fermentació. La matèria primera per produir el sabó es compren a Oran i es porten fins als campaments. Els materials químics es compren al laboratori KAO de Barcelona.

 

Ens vam reunir amb els joves de Sabadell que participen en el projecte socioeducatiu impulsat per l’ajuntament de Sabadell i executat per l’associació TACC. Aquests deu joves fan les pràctiques del grau d’integració social durant dues setmanes als campaments, i entre totes fan escriuen un diari conjunt del seu dia a dia. Els acompanyen tres coordinadors de TACC. A la reunió està present la Carme Arís, membre de Solidaris amb el Poble Sahrauí, i la Cristina Carod, directora de l’Hospital Parc Taulí de Sabadell. Sabadell està agermanat amb la daira de l’Argub des de fa 30 anys, i s’ha reformulat el marc de l’agermanament per donar-li una nova empenta i fer participar el jovent de Sabadell. Durant la reunió s’ha explicat l’evolució del treball d’aquests darrers anys i les intervencions actuals. Sortint de la reunió anem a visitar els horts familiars impulsats per l’entitat Sabadell Acull Infants Sahrauís (SAIS).

També vam tenir reunions amb responsables del ministeri de Joventut, el ministeri de Cultura, l’UJSario (Juventudes del Frente Polisario) o la Farmàcia Central.

La visita a la biblioteca Bubisher va ser molt profitosa perquè vam conèixer de primera ma el projecte gràcies al bibliotecari. L’origen de Bubisher es deu a Gonzalo Moure, un escriptor valencià que viu a Astúries que va escriure Palabras de Caramelo.

Kori es un niño sordo, vive en un campo de refugiados saharauis, le gustan los camellos e ir a la escuela para aprender a leer y escribir. El día que su maestra entiende que puede enseñarle a escribir, algo muy especial sucede en su vida: es capaz de plasmar en el papel sus emociones, especialmente aquellas que surgen de su relación con su amigo Caramelo, un pequeño camello color canela.

Es tracta d’enfortir i recuperar l’ensenyament del castellà a partir de fomentar la lectura de contes i llibres a les escoles, i crear clubs de lectura. Actualment hi ha 4 biblioteques i 4 bibliobusos que es financien gràcies a les quotes de persones particulars (unes 200 aprox). Hi ha una bibliotecària gallega que ha ajudat per catalogar els llibres. Les editorials espanyoles aporten llibres de manera gratuïta però s’han de transportar, i també s’estan publicant títols de temàtica sahrauí. Els diners dels socis serveixen per pagar els incentius de 22 persones bibliotecàries, la compra de llibres en àrab a la fira d’Alger i el transport de llibres de les editorials espanyoles fins Tindouf.